Skileraren Informatie jaaroverzicht 2014

Er is weer een jaar voorbij. 2014 was het jaar waarin de skileraar Simon Butler een gevangenisstraf kreeg omdat hij les gaf in Frankrijk zonder de juiste papieren. En een jaar wat op verschrikkelijke wijze begon met het overlijden van skileraar Jelle van den Berg. Ook was het het jaar waarin de website sneeuwsportleraren.nl online is gegaan. Vandaag 1 januari kijken we terug op wat ons dit jaar heeft bezig gehouden.

Simon Butler
In het begin van het jaar werden in Frankrijk 7 Britse skileraren opgepakt omdat ze vermoedelijke les zouden geven zonder de juiste kwalificaties. De eigenaar van de skischool Simon Butler Skiing wordt aangeklaagd en wordt uiteindelijk veroordeelt. We publiceerde meerdere artikelen over deze zaak.

Skileraar redt leven van zes huisgenoten Obertauern
Begin Maart verricht Martin Ritt Berger (31 jaar), skileraar werkzaam bij skischool Frau Holle, een heldendaad. Midden de nacht wordt hij wakker en merkt hij dat er brand is ontstaan. Hij kan op tijd zijn huisgenoten waarschuwen waardoor er niemand ernstig gewond raakt.

Skileraren uit Wallis (CH) krijgen landelijke erkenning
In augustus werd in Zwitserland het Walliser Skilehrer-Diplom gelijkgesteld aan het landelijke sneeuwsport instructeurs diploma. Skileraren met een diploma van Ski-Valais uit de Zwitserse deelstaat Wallis hadden niet dezelfde erkenning als hun collega’s die hun opleiding hadden gevolgd bij de landelijk erkende organisatie Swiss Snowsports. Daar kwam gelukkig verandering in.

Skiles geven in Canada wordt moeilijker
Eind augustus wordt bekend dat de prijs voor een tijdelijke werkvergunning voor Canada verviervoudigd wordt. Het wordt voor buitenlandse leraren daardoor lastiger om werk te krijgen in Canada. Het vreemde is dat er in 2016 naar schatting slechts 10% van de werknemers in de Canadese skischolen afkomstig is uit het land zelf.

Eerste Nederlander bij Oostenrijkse WSSV
Nog nooit was er een Nederlander toegetreden tot het bestuur van een Oostenrijkse skilerarenvereniging. In November van 2014 kwam daar verandering in en mocht Edwin Abels, oprichter van Snowsports Academy Nederland, zich de eerste Nederlander noemen die toegetreden is tot het Wiener Ski- und Snowboardlehrer Verband (WSSV).

Stichting ter nagedachtenis aan omgekomen skileraar
Op 1 januari 2014 verscheen het verschrikkelijke nieuws dat de 18 jarige skileraar Jelle van den Berg op oudejaarsavond was komen te overlijden nadat hij ‘s avond na een feestje terug naar het dal wilde skiën. Op 1 november werd ter nagedachtenis van Jelle de Jelle van den Berg Stichting gepresenteerd. De presentatie vond plaats bij Ski- en Snowboardclub De Schans in Uden waar Jelle intensief betrokken bij was.

Eerste internationale skileraren wedstrijd: SKIWPC
In november maakten we bekend dat dit wintersportseizoen zal worden afgesloten met de eerste internationale slalomwedstrijd voor skileraren georganiseerd in Val Thorens, Frankrijk. Op 1 en 2 mei strijden skileraren van over de hele wereld tegen elkaar op de SKIWPC.

Geen werk voor 100 skileraren Reit im Winkl
Het ging tot vorige week nergens anders meer over, er lag in veel skigebieden te weinig sneeuw. Zo weinig dat hele skigebieden gesloten bleven waardoor er veel skileraren aan het begin van dit seizoen zonder werk zaten. Skigebieden waar er niet geskied kon worden gingen opzoek naar een aangepast programma.

Ben jij wel goed verzekerd als skileraar?
Het meest gelezen artikel van 2014 was het artikel waarin Stephanie, gast redacteur, haar verhaal vertelde. Tijdens haar werk als skilerares is ze van achter aangeskied en werd ze met de helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Ze dacht goed verzekerd te zijn maar niets bleek minder waar.

Crisis Rusland doorgedrongen in wintersporttoerisme
De crisis in Rusland is dit seizoen doorgedrongen in het wintersporttoerisme. Vooral skigebieden die normaalgesproken veel Russische gasten ontvangen hebben hier last van. In het vorige wintersportseizoen bezochten 1,3 miljoen Russen de Oostenrijkse wintersportbestemmingen. Naar schatting zal 30 tot 40% hiervan dit seizoen niet op wintersport gaan. Skileraren in gebieden als Ischgl, Kaprun en Zell am See zullen dit gaan merken.

Nieuwe regelgeving voor Anwärteropleiding Vorarlberg
In de laatste jaren is de hoeveelheid Anwärterskileraren in Vorarlberg, Oostenrijk, sterk afgenomen. Het aantal skileraren met een Anwärteropleiding is zo ver gedaald dat er een te kort is ontstaan. Uiteindelijk is er besloten om de regels aan te passen. Door het afschaffen van de snowboardopleiding als deel van de skileraren Anwärteropleiding is de opleiding goedkoper geworden. Ook mogen skischolen uit Vorarlberg nu skileraren in dienst nemen die hun Anwärteropleiding gehaald hebben in een andere Oostenrijkse deelstaat.

2015
We hopen dat je dit jaar genoten hebt van onze berichtgeving. Voor 2015 hebben we een aantal mooie updates gepland en uiteraard blijven we je op de hoogte houden van alle ontwikkelingen in de skilerarenwereld.

We wensen iedereen een sportief en sneeuwrijk 2015!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren