10 tips voor een succesvolle kinderskiles

Misschien is het beroep van kinderskileraar wel een van de meest voldoening gevende beroepen. Kinderen zeggen wat ze denken en doen wat in ze opkomt. De waardering die kinderen je na een intensieve dag skiles kunnen geven is onbetaalbaar. Om nog beter skiles aan kinderen te kunnen geven hebben we tien tips voor een succesvolle kinderskiles voor je. 

1. Vermijd drukke liften
Met kleine kinderen de lift instappen vergt een goede organisatie en veel oplettendheid. Vooral bij drukke liften ben je constant aan het tellen of je al je kinderen nog bij je hebt. Vermijd daarom drukke liften. Het overzicht bewaren is dan veel makkelijker en de kinderen hebben meer oog voor jouw uitleg.

2. Veel skiën
Kinderen leren skiën door, wat ze zien, na te doen. Houd daarom je uitleg zo kort mogelijk en ski zo veel je kunt. Kinderen één voor één een afdaling laten skiën om te zien wat ze kunnen is goed voor hun zelfvertrouwen, maar doordat ze veel stilstaan zullen ze maar weinig leren.

3. Leg uit hoe de dag eruit gaat zien
Maak kinderen enthousiast over wat er gaat komen. Vertel aan het eind van de dag wat je morgen voor leuks met ze gaat doen. Wetende hoe de dag eruit gaat zien zullen ze de dag erna ‘s ochtends vol energie naar de les toe komen.

4. Bescherm altijd de ogen
De veiligheid staat voorop tijdens een skiles. Naast de kleding die de kinderen dragen en de helm die ze op hebben mogen we niet vergeten hun ogen te beschermen. Hoog in de bergen heeft de zon een schadelijk effect op onze ogen en die van onze kinderen. Omdat een skibril niet altijd even lekker zit willen kinderen het lieft zonder bril skiën. Aan hun skileraar de taak duidelijk uit te leggen waarom ze een skibril moeten dragen. Uiteraard geef je ze altijd het juiste voorbeeld door met je skibril op te skiën.

5. Start de les altijd met lopen
Vooral de hele kleine kinderen hebben moeite met het gewicht en de vorm van hun skischoenen. Als we ze daar aan laten wennen zal dat bijdragen aan dat ze uiteindelijk betere skiërs worden. Start de dag daarom altijd met een leuk spelletje op de skischoenen. Denk hierbij aan tikkertje of Annemaria koekoek.

6. Stel doelen
We willen verbetering zien in de techniek. Omdat te bereiken moeten we de kinderen motiveren om zichzelf te verbeteren. Als een kind bijvoorbeeld graag met stokken wil skiën kan je zoiets zeggen als: “Dat is gaaf, maar voor je met stokken kunt skiën moet je eerst netjes met bochten achter mij aan kunnen skiën. Als je aan mij kunt laten zien dat je dat kunt gaan we met stokken skiën.” Nu heeft het kind een doel en weet hij hoe hij dat doel kan bereiken.

7. Maak van het leren skiën een spel
Kinderen leren door te doen en alleen als ze het zelf leuk vinden. Bedenk daarom zoveel mogelijk leuke, grappige en gekke oefeningen. Hierdoor leer je kinderen niet alleen skiën, maar geef je ze ook mee dat het skiën leuk is.

8. Heb geduld
Kinderen leren skiën in hun eigen tempo. Ieder kind is anders en heeft een anders ontwikkelde motoriek. Lukt het niet, probeer het dan nog een keer net zo lang tot het wel lukt. Alleen met engelengeduld kun je kinderen goed leren skiën.

9. Ski waar je kunt skiën, niet waar je dat wilt
Na een paar dagen op de oefenweide heb je de lopendebandlift wel gezien. Toch wil je net zo lang op de oefenweide blijven als nodig is. Ga pas ergens anders heen als de kinderen daar aan toe zijn. Je zult zien dat ze ineens de smaak te pakken hebben en je aan het eind van de week toch nog naar je favoriete restaurant kunt voor de lunch met je groep. Ga je te snel van makkelijk naar moeilijk en van vlak naar steil dan zullen de kinderen langer nodig hebben om goed te leren skiën.

10. Adviseer over groepsles
Dat kinderen het snelst leren in een privéles is zeker niet altijd waar. Kinderen leren door te imiteren. Ze doen na wat de leraar ze voordoet, maar kijken ook naar wat de andere kinderen doen. Daarnaast is het vaak ook gezelliger voor kinderen om samen met leeftijdgenootjes het skiën te ontdekken. Samen hebben ze meer plezier en hoe meer plezier ze hebben in het skiën hoe sneller ze het onder de knie krijgen.

Welke tips heb jij voor een succesvolle kinderskiles?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren