5 simpele manieren om je ski’s nog beter te laten glijden

Een optimale controle over je ski’s heb je alleen als ze goed glijden. Je draait makkelijker en skiet krachtbesparender. Met een paar simpele trucks blijven je ski’s het hele seizoen goed glijden.

1. Wax regelmatig
De wax die door een machine wordt aangebracht blijft slechts drie à vier dagen zitten. Daarna is het optimale glijvermogen al verdwenen. Door zelf warm te waxen kun je zo’n anderhalve week vooruit. Wax dus iedere anderhalve tot twee weken je ski’s.

2. Pas de wax aan op de temperatuur
Er zijn verschillende soorten wax op de markt en dat is niet voor niks. Onder andere voor verschillende sneeuwtemperaturen zijn er verschillende soorten wax. Er is wax voor warm en koude sneeuw. Gebruik in een warme periode een wax voor sneeuw met een temperatuur van tussen de 0 en -4 graden. Is het heel koud dan wil je een wax gebruiken die geschikt is voor temperaturen tussen de -14 en -20 graden.

3. Belag structuur
Op warme dagen smelt de sneeuw tijdens het skiën sneller onder ski’s. Het belag moet het smeltwater afvoeren. Zit er een fijne structuur in het belag dan kan het water niet snel genoeg worden afgevoerd en glijdt de ski minder goed. Laat daarom aan het eind van het seizoen, als het warmer wordt, een grove structuur in het belag van de ski’s aanbrengen.

4. Prepareer de sidewall
Tijdens het skiën komt de zijkant van de ski, de sidewall, in aanraking met de sneeuw. Moet je de sidewall slijpen om zo de kanten van je ski’s te kunnen slijpen, pas dan op dat je niet te veel weghaalt. Eventuele oneffenheden op de sidewall kan je met een fijn schuurpapiertje verwijderen. Hoe gladder de sidewall is hoe beter de ski glijdt.

5. Borstel, wax, schraap, herhaal
Behandel je ski’s met liefde. Deze handelingen geven je ski’s een optimaal glijvermogen en zorgen ervoor dat de ski’s langer goed blijven glijden. Het borstelen maakt de ski schoon. Door het aanbrengen en weer verwijderen van de wax trek je vuil uit de ski. Herhaal deze handelingen een paar keer voor je de piste op gaat en je zult merken dat ze veel beter glijden.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het