5 tips die het leren skiën een stuk makkelijker maken

Leren skiën is helemaal niet zo ingewikkeld. Helaas komen we vaak mensen tegen die het zichzelf moeilijker maken dan het is. Met een paar simpele tips kun je zorgen dat jouw gasten het skiën wel snel leren.

1. Wordt fit
Skiën wordt niet voor niks een wintersport genoemd. Zou het helemaal geen energie kosten dan had het waarschijnlijk winterslaap geheten. Van ‘s ochtends vroeg tot laat in de middag staan je gasten op de ski’s. Thuis daarentegen zijn ze blij als ze het door alle drukte van het dagelijks leven lukt om een uurtje in de week te sporten.

Een lichaam dat het niet of nauwelijks gewend is om te bewegen zal het tijdens een dag skiën zwaar krijgen. Daarbij komt ook nog eens dat het lichaam moet wennen aan de grote hoogte. Advies is dus om thuis minimaal twee keer per week een speciale ski-fit training te volgen voor minimaal tien weken. Tijdens fitnesstrainingen, die gericht zijn op de lichamelijke belasting tijdens het wintersporten, worden vooral de spiergroepen getraind die je in de bergen nodig hebt om lekker te kunnen skiën. De volgende keer dat je gasten bij jou les hebben zullen ze het makkelijk een dag volhouden.

2. Begin langzaam
Vanaf de oefenweide zien je gasten andere wintersporters soepel naar beneden glijden. Het ziet er zo makkelijk uit dat het maar moeilijk voor te stellen is dat ze dat zelf niet zouden kunnen. Om goed te leren skiën is een goede basis belangrijk. Voor de basis is aangeleerd heeft het geen zin om op een steilere piste te gaan staan. Bouw je les langzaam op en ski niet te snel. Alleen als er langzaam geskied wordt is er tijd om na te denken over de juiste skitechniek.

Leg je gasten ook uit dat ze na de les vooral niet zelf nog even de oefenweide moeten verlaten om toch de blauwe piste te skiën. De kans is groot dat je de volgende dag een paar stappen terug moet doen omdat de piste toch steiler was dan verwacht.

3. Van makkelijk naar moeilijk
Om een nieuwe houding of beweging aan te leren is het belangrijk deze zo makkelijk mogelijk te maken. Probeer je oefeningen zo eenvoudig mogelijk te houden zodat de focus kan worden gelegd op het aanleren van de techniek. Ben ook niet bang dat je een oefening te lang blijft herhalen. Het gaat er uiteindelijk om dat de techniek wordt aangeleerd en als je een oefening hebt gevonden die helpt dan is het zonde als je daar mee stopt.

Ski vooral op vlakke pistes. Het heeft geen zin om iemand iets aan te leren op een piste die hij of zij maar net af komt. Skiet iemand makkelijk een rode piste dan oefen je een nieuwe beweging op de blauwe piste. Pas als de beweging goed is aangeleerd kun je deze toepassen op de rode piste.

4. Voorkom angst
Een van de grootste uitdagingen die we tijdens onze lessen tegenkomen is angst. Als er sprake is van angst dan zal het tijd kosten voor dat verholpen is. Belangrijk is het om angst te voorkomen. Dat doe je door je lessen langzaam op te bouwen en van makkelijk naar moeilijk te werken. Alleen als mensen vertrouwen in het materiaal en hun eigen vaardigheid hebben kunnen ze zonder angst skiën.

Adviseer je gasten daarom om na de les niet een te steile piste op te zoeken. De kans is groot dat ze daardoor alles wat ze die dag geleerd hebben weer verleren.

5. Neem voldoende skiles
De meest voor de hand liggende oplossing voor skiërs om te leren skiën is natuurlijk het nemen van skiles. Adviseer je gasten om niet na één dag al te stoppen met de lessen. Er is nog zo veel te leren waardoor het skiën een stuk leuker wordt. Skiërs die te vroeg stoppen zullen na een paar jaar toch weer naar de skischool gaan omdat ze niet verder komen. Het moeilijke is dat er dan al zo veel foutjes ingesleten zijn dat het veel tijd kost deze eerst weer af te leren voor er begonnen kan worden aan verbetering.

Ook gasten die al langer skiën doen er verstandig aan om aan het begin van hun vakantie een paar uurtjes les te volgen. Na een jaar niet geskied te hebben is het lastig om zelf gelijk weer goed op je ski’s te staan. Een paar uurtjes les zorgen ervoor dat ze op de juiste manier weer in kunnen komen en daarbij komt dat ze weer een beetje beter zijn geworden.

Welke tips heb jij zodat mensen makkelijker kunnen leren skiën?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren