De zon wordt sterker, bescherm jezelf goed

De dagen worden langer en de temperaturen stijgen. Doordat de zon hoger komt te staan wordt de UV-straling sterker. Door de hoogte en de sneeuw moeten we hier als skileraar extra op letten.

Ondanks dat we blij zijn met alle sneeuw die valt is werken in de zon is toch aangenamer dan bij sneeuwval. Ook onze gasten zijn meer gemotiveerd en genieten niet alleen van het skiën maar ook van de warmte van de zon. De meeste wintersporters komen voor 7 dagen skiën naar de bergen. Jij als skileraar daarentegen bent er 4 maanden. Door de hoogte waarop we ons bevinden en de sneeuw waarin we werken is de UV-straling 10 keer sterken dan in Nederland. Zelfs bij bewolking dringt 50% van de UV-starling door naar de aarde. Belangrijk dat we onszelf goed beschermen tegen de schadelijke straling van de zon.

De gevaren
Als skileraar is het overgrote deel van je lichaam bedenkt met kleding. Alleen je gezicht wordt blootgesteld aan de zon. Doordat je huid zich langzaam heeft kunnen aanpassen aan de toenemende UV-straling is de kans op verbranden klein. De gevaren op lange termijn verdwijnen hierdoor niet. Huid die langdurig aan UV-straling wordt blootgesteld zal sneller verouderen. Hoe meer de huid wordt blootgesteld aan UV-straling hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Bescherming
Doordat alleen je gezicht wordt blootgesteld aan de zon is het een kleine moeite om jezelf te beschermen tegen tekenen van veroudering en de kans op huidkanker. Smeer jezelf voor de les en tijdens de pauze in met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30.

Kinderen
Volwassenen kunnen zichzelf insmeren en voelen het aan wanneer ze te lang in de zon zitten. De kinderen die we in onze lessen krijgen daarentegen moeten we goed in de gaten houden. Hun huid heeft niet kunnen wennen aan de toenemende UV-straling en dus zijn ze extra vatbaar voor verbranding. Vraag ‘s ochtends aan de ouders of ze hun kind hebben ingesmeerd en of ze een tube zonnebrandcrème in de jas van hun kind hebben gestopt. Smeer de kinderen tijdens het middageten nog een keer in. Zorg zelf voor een extra tube zonnebrandcrème zodat je ook de kinderen die dat niet mee hebben gekregen van hun ouders in kunt smeren. Denk daarnaast aan de bescherming van de ogen. Hierover publiceerde we eerder dit seizoen al een artikel.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren