Een gezond menu voor snowboard- en skileraren

Bij wintersport hoort lekker eten. Als je les hebt gegeven in het buitenland dan weet je dat er tijdens de lunch heel veel lekkere dingen te halen zijn. Helaas zijn die lekkere dingen meestal niet gezond. Vooral kinderskileraren moeten hun best doen om niet iedere dag patat mee te eten met de kinderen. Een gezond dieet tijdens je verblijf in de bergen is onmisbaar voor een goede dag skiën of snowboarden.

Tijdens een dag lesgeven verbrand je al snel 3.000 calorieën, een heel stuk meer dan iemand die van achter zijn computer werkt. We mogen dus een beetje meer eten dan normaal, maar we doen er verstandig aan ons dieet in de gaten te houden. Halverwege het seizoen aan de skischool een nieuwe broek moeten vragen omdat de knoopjes niet meer dichtgaan wil je natuurlijk niet.

Ontbijt
De hoogte belast ons lichaam meer dan we gewend zijn waardoor de stofwisseling versnelt. Het beste moment om je lichaam te voorzien van voldoende energie voor de dag is tijdens het ontbijt. Vet en proteïne eten in een kleine maaltijd vertraagt het vrijkomen van energie, waardoor je voldoende hebt voor de hele dag.

Je wilt ook langzaam vrijkomende koolhydraten binnenkrijgen. Pap met honing, muesli en fruit, volkoren brood of bagels met gepocheerde of gekookte eieren en avocado op toast zijn allemaal goede keuzes.

Lunch
Als je ‘s middags veel eet dan heeft je lichaam een hoop energie nodig om het eten te verteren. Het gevolg is dat je je slaperig voelt. Tegelijkertijd wil je wel voldoende koolhydraten binnen krijgen tijdens de lunch.

Een goede lunch bestaat uit soep met brood, een boterham met mager vlees of een beetje boter, een salade met noten, geitenkaas en/of vis en vlees met peulvruchten of bonen. Wil je het echt goed doen, neem dan je eigen lunch mee de berg op.

Als je echt graag een hamburger met patat wilt, zie dat dan als een beloning en neem die niet elke dag.

Na het skiën
Na het lesgeven wil je een proteïne-snack om je spieren te herstellen en pijntjes de volgende dag te vermijden. Kies voor een milkshake, een smoothie op basis van yoghurt of een broodje met mager vlees, ei of magere kaas.

‘s Avonds
Eet ‘s avonds niet te veel. Te veel eten heeft een slecht effect op je slaap, net als het drinken van alcohol. Beide zullen je de volgende dag minder goed laten voelen.

Je wilt een proteïne rijke maaltijd eten, maar beperk rood en verwerkt vlees. Het beste kun je een gerecht voor jezelf bereiden met vis en kip en veel groene groentes. Neem niet te veel aardappelen, pasta of rijst.

Drink voldoende
Veel mensen drinken tijdens hun dagelijks leven te weinig. De combinatie van hoogte, inspanning en alcohol zullen de situatie dan alleen maar verergeren. Uitdroging laat je hart harder werken en heeft een negatief effect op je prestaties op de piste. Drink dus voldoende water. Drink een glas water tijdens het ontbijt en nog een als je boven op de berg bent aangekomen. Let er op dat cafeïne (thee en koffie) zorgt dat het lichaam vocht verliest. Drink vooral niet te weinig om zo te voorkomen dat je naar het toilet moet.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren