Het wordt extreem koud: kleed jezelf goed

Als de weersvoorspellingen kloppen dan zou het dit weekend wel eens extreem koud kunnen worden. Lokaal worden momenteel temperaturen van rond de -15 graden gemeld. De komende twee dagen zou deze temperatuur nog een paar graden kunnen zakken. Als skileraar ski je jezelf niet altijd warm en is het extra belangrijk dat je de kleding die je draagt goed afstemt op de temperatuur. Het gaat er niet om hoeveel je draagt maar vooral om wat je draagt en hoe je de verschillende lagen op elkaar afstemt.

Direct op de huid wil je als eerste laag thermokleding dragen. Een thermobroek en -shirt nemen lichaamsvocht op waardoor je niet afkoelt. Thermokleding van merinowol zorgt voor een optimale werking. Merinowol kriebelt niet, voelt zacht aan en voert vocht snel af.

Bovenop de basislaag, die gevormd wordt door de thermokleding, willen we een laag dragen die onze lichaamswarmte vast houd. Door het dragen van een fleece of sweater wordt lucht tussen de basislaag en deze isolerende laag verwarmt en vastgehouden. Een donsjas bovenop de fleece vergroot de ruimte waarin warme lucht wordt vastgehouden.

De buitenste laag voor zowel je benen als je romp is een laag die je lichaam moet beschermen tegen de weersinvloeden sneeuw, wind en kou. Uiteraard bestaat deze buitenste laag uit het pak van de skischool.

Handen, hoofd en hals
Zorg ervoor dat je wanten draagt. Door het dragen van wanten in plaats van handschoenen blijven je handen veel langer warm. Leren wanten met een voering van wol beschermen het beste tegen de kou. Omdat je de meeste warmte verliest via je hoofd en hals wil je die lichaamsdelen goed beschermen tegen de wind en de kou. Draag een helm met goed aansluitende sneeuwbril in combinatie met een bivakmuts of gezichtsmasker. Zo kan kou niet ontsnappen en wordt de warmte vastgehouden.

Koude voeten
Door koude voeten verlies je de controle over je ski’s. Belangrijk is dat je de skischoenen zo warm mogelijk aantrekt. Skischoenen die eerst 15 minuten in je koude auto hebben gestaan zullen lang nodig hebben om weer op te warmen. Het dragen van dikke sokken kan helpen tegen de kou maar belangrijker is dat de doorbloeding van je voeten goed is. Laat zooltjes in je skischoenen aanmeten en draag sokken die de bloedsomloop verbeteren. Heb je de pech dat jouw bloedsomloop simpelweg niet opgewassen is tegen de extreme kou dan kun je altijd nog verwarmde zooltjes laten inbouwen in je skischoenen.

Insmeren
Het klinkt misschien wat vreemd, maar insmeren met zonnenbrandcreme op een koude dag is een goed idee. De vette laag die je aanbrengt op je huid beschermt niet alleen tegen de zon maar ook tegen de wind en kou. Smeer je dus lekker dik in dit weekend.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren