Voorkom frustratie bij beginnende snowboarders

Snowboarden kent een stijle leercurve. Beginnende snowboarders doen er lang over hun eerste bochten te maken. Daarna gaat het snel en verlaten ze binnen de kortste keren de oefenweide. De eerste lessen gaan gepaard met veel vallen, zitten en frustratie. Opgeven is wat ons betreft geen optie. Met de juiste aanwijzingen kun je dat als snowboardleraar voorkomen.

Uitrusting en kleding
Beginnende snowboarders zijn nog niet bekend met wat ze moeten dragen. Het begint met het belangrijkste deel van de uitrusting, de helm. Omdat snowboarders tijdens het rutschen snel op hun rug vallen is het dragen van een rugbeschermers geen overbodige luxe. Koud zullen ze het niet snel krijgen tijdens de eerste uren van hun snowboardcarrière, maar we willen voorkomen dat ze veel gaan zweten waardoor hun lichaam afkoelt. Advies is daarom met lagen te werken zodat er tijdens de les wat uitgedaan kan worden. Thermo-ondergoed moet er voor zorgen dat het lichaamsvocht snel wordt afgevoerd.

Het dominante been
In de sportwinkel wordt bepaald welk been dominant is zodat de bindingen goed gemonteerd kunnen worden. Als snowboardleraar wil je zo snel mogelijk achterhalen of de bepaling die in de sportwinkel gemaakt is ook de juiste is. Heb je het idee dat je gast met zijn verkeerde been voor staat stel dan zo snel mogelijk de binding bij.

Bewust van de andere pistegebruikers
Er is niks zo frustrerend als verrast worden door een voorbijkomende wintersporter en er door je schrikreactie door ten val komen. Maak je gasten er van bewust dat ze voor ze aan hun afdaling beginnen goed letten op wat er zich op de piste of oefenweide afspeelt. Vaak is het beter even te wachten tot je vrij baan hebt, dan snel te vertrekken en in druk verkeer te belanden.

Het lichaam volgt de ogen
Tijdens het snowboarden zal het lichaam de ogen volgen. Laat je gasten kijken waar ze heen willen glijden. Hierdoor zullen ze sneller hun eerste bochten maken.

Leer te vallen
Vallen en opstaan is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Het is onlosmakelijk verbonden met het leren snowboarden. Besteed daarom tijdens de eerste uren op de oefenweide veel aandacht aan dit onderwerp. Zodra je gasten hun angst om te vallen verloren zijn zal het leerproces een stuk sneller verlopen en wordt de kans op blessures verkleind.

Oefening en geduld
Snowboarden is helemaal niet zo moeilijk om te leren, maar kost wel wat tijd. Maak je gasten zich er van bewust dat ze geduld moeten hebben en zich niet moeten frustreren als het even niet lukt. Zorg dat ze voldoende snowboardles nemen voor een goede basis. Voor ze het doorhebben staan ze bovenaan de blauwe piste en boarden ze moeiteloos naar beneden.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren