Hoogtijdagen voor skischolen voorbij

Met de vernieuwingen in het Vorarlberger skischolensysteem zijn er op de pistes nieuwe tijden aangebroken: Skileraren moeten worden aangemeld en hoogopgeleiden skileraren kunnen zich zelfstandig maken. De vernieuwingen hebben geen positieve uitwerking voor de skischolen.

De hoogtij jaren lijken voorbij. Na de vernieuwingen die in 2010 zijn doorgevoerd heeft Skischule Arlberg de omzet met 25% zien afnemen. De kosten daarentegen zijn met 30% gestegen, aldus Johannes Bischof, directeur van Skischule Lech tegenover vorarlberg.orf.at. Die hogere kosten hebben hun uitwerking op de prijs van de skilessen. Voor de skileraren zorgt de nieuwe regelgeving voor meer zekerheid maar voor de skischolen zijn nieuwe tijden aangebroken.

Eenderde minder skileraren in Arlberg
Rond de 700 skileraren werken er tijdens de kerstvakantie in de Arlberg. De vakantieperiode is wel een uitzondering want gemiddeld werken er nog 230 skileraren voor Skischule Arlberg. Dat is eenderde minder dan tijdens de hoogtij dagen van de skischool. Ook merkbaar is het dat hoogopgeleiden skileraren zich zelfstandig kunnen maken. Er zijn ondertussen 200 vergunning uitgegeven door de Oostenrijkse deelstaat wat het voor skischolen moeilijker maakt hoogopgeleiden skileraren te vinden.

Nieuw goedkoper opleidingsmodel gepland
“Met een nieuw, goedkoper, opleidingsplan voor beginnende skileraren zou de vermindering in het aantal skileraren tegen moeten worden gegaan. In het hoogseizoen zijn er skileraren tekort, de opleiding is duur en de lonen zijn omlaag gegaan,” zegt de nieuwe voorzitter van het Vorarlberger Schilehrerverbandes en eigenaar van Schischule Gargellen, Andreas Lippitsch. Vooral buitenlandse geïnteresseerd moeten daarmee naar Vorarlberg getrokken worden. Het nieuwe model zal al komende winter in werking worden gezet. De opleiding zal in plaats van €2.000,- nu €1.000,- gaan kosten en zal niet meer op de gletsjer plaatsvinden maar in de skigebieden in Vorarlberg.

Bron: vorarlberg.orf.at

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren