Dit seizoen leren we elegant skiën

Tijdens de komende anderhalve maand worden er veel nieuwe skileraren opgeleid in binnen en buitenland. Deze nieuwe leraren worden opgeleid volgens het nieuwe leerplan. Skischolen brengen vanaf dit seizoen geen carven meer bij, maar leren hun gasten elegant skiën.

De belangrijkste vernieuwingen werden begin dit jaar al gepresenteerd. We schreven er over in het artikel: Oostenrijk gaat voor natuurlijkere techniek. Vanaf dit wintersportseizoen kiezen de skischolen voor een nieuwe aanpak, die een kleine revolutie op de piste te noemen is. Er wordt namelijk afgeweken van het carven, een techniek die de afgelopen 25 jaar gedomineerd heeft op de skipistes.

Dat betekent niet dat er niet meer gecarved zal worden. Het carven zal nog steeds worden aangeleerd, maar alleen aan gevorderde skiërs. Het doel is mensen zo makkelijk mogelijk te leren skiën. De daarvoor bedachte krachtbesparende stijl heeft nog geen naam gekregen. De techniek wordt op dit moment in Oostenrijk omschreven als “Schönskifahren”. In tegenstelling tot de brede skivoering die tot vorig jaar werd toegepast worden de ski’s nu weer dichterbij elkaar gebracht. De lichaamshouding is minder extreem dan voorheen. Gasten worden niet van begin af aan meer voorbereid op het carven, wat uiteindelijk maar voor weinigen haalbaar bleek te zijn, maar leren zo snel mogelijk skiën.

Vooral elegant
Het overgrote deel van de wintersporters schuift de bocht door in plaats van dat er gecarved wordt. Maar ook dat kan er elegant uitzien. Iedereen kan op zijn manier mooi skiën. Dat daar nu meer aandacht aan wordt besteed komt voort uit een enquete die is gehouden onder zestig Oostenrijkse skischolen. Hieruit is naar voren gekomen dat veel gasten het er goed uitzien op de ski’s als belangrijkste leerdoel zien. Om die reden is het “Schönskifahren” vanaf dit seizoen de instaptechniek voor beginnende skiërs in Oostenrijk.

Meer herintreders en beginners
Met de aangepaste skitechniek willen de Oostenrijkers herintreders en meer beginners naar de skischolen halen. Doormiddel van de nieuwe techniek leren beginners sneller skiën, wat aansluit op de trend van de korte vakanties. Doordat de vergelijking kan worden gemaakt met het skiën voor het inreden van de carve-techniek wordt er verwacht dat veel ervaren skiërs en herintreders de weg naar de skischolen weer zullen vinden.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren