Worden sneeuwkanonnen wel voldoende afgeschermd?

Nadat begin deze week een Duitse skileraar bij een verschrikkelijk ongeluk betrokken raakte, waarbij een zesjarig meisje uit München om het leven kwam, stelt men zich nu de vraag of sneeuwkanonnen op de skipistes wel voldoende afgeschermd worden?

Afgelopen zondag gebeurde dat wat niemand zich voor kan stellen. Tijdens een afdaling op de skipistes van het skigebied Söll verliest een zesjarig meisje uit een skiklas de controle over haar ski’s. Ze komt in botsing met een sneeuwkanon en overlijdt aan haar verwondingen. We schreven er eerder over in dit artikel.

Het meisje is overleden aan zwaar hoofdletsel en inwendige verwondingen. Een expert heeft vastgesteld dat het sneeuwkanon, waar het meisje tegenaan is geskied, naar behoren afgeschermd is geweest. Een onderzoek naar de Duitse skileraar, met wie het meisje onderweg was, loopt nog.

Netten beschermen helemaal niet
Er ontstaat nu een discussie over de veiligheid van mobiele sneeuwkanonnen op de piste. Op dit moment hoeven dit soort sneeuwkanonnen alleen met een net afgeschermd te worden. Vaste obstakels zoals liften en permanente sneeuwkanonnen moeten met schokabsorberende matten worden afgeschermd. De dikke matten minimaliseren het risico op letsel, maar skigebieden maken zich zorgen om de kosten.

Liftpalen worden al met dikke matten afgeschermd. “De op dit moment gebruikte afzetnetten beschermen helemaal niet als het tot een botsing komt,” zegt Ferdinand Eder, voorzitter van de Salzburger Seibahnwirtschaft tegen ORF.

Zulke matten bij mobiele sneeuwkanonnen, die vaak verplaatst moeten worden, gebruiken zou veel extra werk en kosten met zich meebrengen. Deze kwestie zal in een proces te spraken worden gebracht.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren