Eerste Hulp Bij Onverwachts Seizoenseinde

Ik zou eigenlijk over heel iets anders schrijven. Ik zou in Oostenrijk hebben gezeten met uitzicht op mijn geliefde besneeuwde bergtoppen. Echter, in plaats daarvan bevinden de meesten van ons zich, net als ik, terug in Nederland. In een onvoorspelbare tijd met veel plotselinge, drastische besluiten die we maar (op) te volgen hebben. Begrijpelijke maatregelen. Gezondheid heeft immers prioriteit.

 

Nu we allemaal zo plots van de berg en uit de sneeuw zijn gerukt, werd ons geen tijd gegeven om af te trainen, af te bouwen, te ontwennen of afscheid te nemen. Daarom in deze blog inspiratie en tips om de tijd in quarantaine of beperking goed te besteden en eventueel ook een – vroegtijdige – end of season blues te voorkomen.

Huilen mag

Het einde van een seizoen is sowieso al een van de moeilijkste momenten waarmee sneeuwsporters – steeds weer- worden geconfronteerd. Dealen met het einde van ons lievelingsseizoen, is één van onze grootste uitdagingen.

Ongeloof, verdrietig en/of boos door recente beslissingen? Laat niemand je vertellen hoe jij je moet voelen. Jij mág je zo voelen. Het is oké om te huilen, te schreeuwen of gewoon te lachen. Het brengt het seizoen er niet mee terug, maar het lucht wel op.

Verbind en sociale controle

De kans is groot dat je in deze tijd – een zeker moment- ook gevoelens van eenzaamheid, alleen of geïsoleerd zijn ervaart. Ten eerste: je bent niet alleen! Wij begrijpen je. En daarvoor: blijf in contact. Met je collega’s en je chef van de skischool – ook voor skischooleigenaren is dit een bizarre tijd-, de (lokale) vrienden die je hebt gemaakt, je favoriete barman etc. Veel van deze mensen zullen in verschillende landen zitten met ieder zijn eigen (maat)regelen. Zij zullen jouw huidige, dubbele, emoties het beste begrijpen. Vraag ook hoe het met hen gaat en hoe zij dit alles ervaren? Vergeet niet de mooie herinneringen op te halen en fantaseer alvast over de nieuwe….. :-).

Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen (en de ander)

Je verdient een pauze. Dit is een mooie kans om je lichaam bij te laten te komen, je geest te resetten en om je lever op te laten drogen. Neem je tijd om deze plotse, grote veranderingen goed te verwerken. Wees niet bang om die gevoelens te uiten door een #tbt op Instagram te plaatsen en daarbij je (poeder)vrienden te taggen waarmee je er weer op uit zult trekken als de eerste sneeuw van seizoen 20/21 valt.

Is het daar allemaal nog te vroeg voor, voor jou? Vermijd dan emotionele triggers die je van streek kunnen maken. Zoals het zien van je ski’s, foto’s op Instagram of een vergeten stukje uitgedroogde Semmel in een jaszak. Zorg ervoor dat jouw triggers eerder vroeger dan later uit de weg zijn. Met andere woorden: Laat die #tbt dan beter maar achterwege…

Blijf in beweging, no excuses

Noem het een goeie work out, afbouw training of ‘getting ready’ voor volgend seizoen. Egal.
Squats, lunges en wall sits voor de beenspieren. Oefeningen op één been voor balans. Push ups, planken en burpees voor de buikspieren en het bovenlichaam. Hardlopen, fietsen of touwtjespringen voor de cardio.

Laat je inspireren op de socials door het ruime aanbod sportscholen en fitgirls die oefeningen of hele work-outs geven en door onze eigen Guido die in deze blog 5 oefeningen uitlegt.

Wil je in plaats van actie nu juist wat meer rust en bezinning? Zet een rustgevend muziekje op en doe een heerlijke yogasessie met fijne stretches. Of wissel je work-outs af met yoga. Zo krijgen je volop getrainde (been)spieren ook de gelegenheid om te herstellen, af te trainen en bij te komen van alle stress.

Grote schoonmaak

Mits je er klaar voor bent: doe wat je normaal ook aan het einde van een seizoen doet of begin daar nu mee.

Te beginnen met je materiaal te slijpen en waxen, voordat je het (op een droge plaats) weg zet. Geen idee hoe dat moet of weer even de puntjes op de ‘i’? Maud vertelt je er in deze blog alles over. Inclusief stappenplan voor zelf waxen. Stap 10 en 11 mag je in verband met zomeropslag voor eerst overslaan en de waxlaag mag daarom ook wat dikker. Vóór de start van het volgende seizoen schraap en borstel je deze er af.

Gebruik de voorjaarszon om je (binnen)schoenen goed te drogen, te luchten en op te poetsen. Je kleding allemaal weer eens goed te wassen met het wasmiddel van thuis (opgelet: vergeet niet eerst de zakken leeg te halen 😉 ). En gear te reparen of vervangen. Úrenlang ongegeneerd webshoppen? Dit is je kans! Neem zeker even een kijkje in de shops van: KOU Sportswear, STOX, VOLA, REVO, DETYS, MK SKISERVICE, XION en Heidi Liebt.

Gelukkig hebben we de foto’s nog

De voornemens zijn altijd goed, maar precies zo’n klusje wat vaak blijft liggen. Kijk en mijmer niet alleen terug naar je video’s en foto’s van afgelopen seizoen: maak er een mooie herinnering van. Edit alles in een video, maak een fotocollage of mooi fotoboek net als onze blogger Bo.

En door…

Velen van ons zijn opeens hun baan kwijt. Onze inkomstenbron. Voor ons, waarschijnlijk, geen deeltijd-WW of vorm van financiële hulp. Actie dus! Poets je CV op, klim in de pen en schrijf een sterke motivatiebrief en sla aan het solliciteren.
Lees hier wat een skileraar in de zomer doet. Of voor zodra het weer kan zomerbaantjes in Oostenrijk.

Als je verder nieuwsgierig bent naar off-season activiteiten lees je in deze blog wat er in skigebieden in de zomer gebeurt. Of houd de websites van de gletsjer ski-gebieden in de gaten en droom stiekem weg bij een zomervakantie in de sneeuw.

Films en muziek

Mocht je liever een filmpje aan zetten, dan hebben we een lijst must-watch ski en snowboard films en docu’s die Kelly al eens voor je uit heeft gezocht.
Mis je de après-ski? Trek een biertje open en schenk die over in de grootste vaas die je in huis kan vinden. Zet een après-playlist aan, totdat je huisgenoten en buren het zat zijn.

Haal Oostenrijk in huis

Was je geen tijd meer gegeven om een paar pakjes Knorr® Kaischerschmarrn mee naar huis te nemen? Dwalen je gedachten ook telkens af naar Gröstl en de Apfelstrudel? Duik de keuken in. Op internet genoeg recepten te vinden om zelf die zoete Kaischerschmarrn te maken. Of daag jezelf uit om Speck- of Spinatknödl in elkaar te draaien.

Je bent nooit uitgeleerd

Overdenk en reflecteer, eventueel met een collega – tijdens dat telefoontje van eerder 😉 – het afgelopen seizoen en/of bedenk alvast nieuwe doelen voor het volgende. Lees je skileraren handboek nog eens door of de blogs van Matthijs. Leesvoer voor uren en stof tot nadenken! Wellicht vind je er nieuwe inspiratie of inzichten die je volgend seizoen in jouw lessen of eigen skiën kunt toepassen.

Boven alles

Blijf hoopvol! Deze sombere tijd lijkt misschien oneindig, maar vrees niet, de winter zal weer terugkeren.
Nog maar 8 maanden wachten……

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren